top of page

Motorlu Araç Kullanan Tüm Vatandaşlarımızın Dikkatine !

Trafik kazası; bir veya birden fazla aracın karıştığı ölümle, yaralanmayla veya maddi hasarla sonuçlanan kazalardır. 

Emniyet Genel Müdürlüğünün yayınlamış olduğu istatistiklere bakıldığında; ülkemizde 2019 yılında 418.488 trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalarda toplamda 2.524 kişi vefat ederken, 285.638 kişi yaralanmıştır. Trafik kazaları oransal olarak şehirlerarası hareketliliğin en çok yaşandığı yaz mevsiminde meydana gelmiştir.

Kazaların oluş şekillerine baktığımızda; 1.sırada 52.466 kazayla yandan çarpma, 2. Sırada 31.489 kazayla yaya çarpma ve 3. Sırada ise 24.961 kaza ile yoldan çıkma gelmektedir.

Kazalara neden olan unsurlara baktığımızda gerçekleşen kazaların 179.751’i sürücüden kaynaklı kazalarken, 18.040 kaza yayalardan kaynaklı, 1.043 kaza size yoldan kaynaklı gerçekleşmiştir.

Sürücü kusurlarına baktığımızda; sürücülerin en çok yaptığı ihlaller şöyle:

  • 1.sırada 70.042 kez ile araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak gelirken, 

  • 2.sırada 25.907 kez ile Kavşak, geçit ve kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymamak, 

  • 3.sırada ise 17.157 kez gerçekleşen manevraları düzenleyen genel şartlara uymamak gelmektedir.

 

Meydana gelen kazaların illere göre dağılımına bakıldığında en çok ölümlü ve yaralanmalı kazaların meydana geldiği iller sırasıyla; 1.İstanbul 16.685 kaza, 2. Ankara 11.549 kaza, 3.İzmir 9.881 kaza, 4.Antalya 8.136 kaza ve 5.Bursa 6.387 kaza. 

 

Alkollü araç kullanan kişiler alkolün etkisiyle iradelerini kontrol edemediklerinden trafikte sergiledikleri davranışların trafik kurallarına uygun olup olmadıklarının farkında değildir. Birçok bilimsel çalışmada alkolün araç kullanımını olumsuz etkilediğini ortaya koymuştur. Ülkemizde son yıllarda denetimlerin sıklaştırılmasıyla alkollü araç kullanımına bağlı kaza sayısı azalmıştır. 2019 yılında alkollü araç kullanımına bağlı olarak gerçekleşen kaza sayısı 2.334’tür.Yapılan denetimler sırasında 2019 yılında Alkollü araç kullanmadan dolayı 181.706 kez ceza kesilmiştir.

Hız miktarı arttıkça aracın hakimiyetini sağlamakta bir o kadar zorlaşmaktadır. Trafikte seyir halindeyken aşırı hızlı olunduğu durumlarda önümüzdeki aracın ani fren yapması gibi bir anda gelişen durumlarda kaza meydana gelmesi kaçınılmazdır. Nitekim sürücü kusurlarına bakıldığında kazaların meydana gelmesinin en önemli sebebi hızdır. 

33555.jpg

Trafik kazaları sonucu ölenlerin ailelerinin ve yaralananların hayat standartlarında önemli oranda kalıcı olarak düşüşler meydana gelmektedir. Önemli bir bölümü hayatları boyunca bir daha kazadan önceki hayat standartlarını yakalayamamaktadır. Ayrıca kaza sonucu bireylerde, kazaya bağlı genel sağlık sorunları, baş ağrısı, uykusuzluk, kabus görme, araç kullanmada göstermektedir.

Trafik kazalarını önleme amacıyla Norveç 1975 yılında ‘’Vision ZERO’’ ismiyle bir program başlattı. Bu program kapsamında yaya yolları, bisiklet yolları ve araç yolları birbirinden ayrıldı, şehir içi hız limitleri azaltıldı, bisiklet pisti sayısı arttırıldı ve birçok alan trafiğe kapatıldı. 2019 yılında Norveç’in istatistiklerine bakıldığında, başkent Oslo da trafik kazalarında 1 kişi hayatını kaybetti. Ülke genelinde ise 110 kişi hayatını kaybetti. 2019 yılında hayatını kaybedenler arasında 16 yaşın altında hiç kimse hayatını kaybetmedi. 1970 yılında ise Norveç de 560 kişi hayatını kaybetmişti. Norveç aldığı bu tedbirlerle ölüm sayısını oldukça önemli bir oranda azalttı.

Trafik kazalarını azaltan bir diğer uygulamada araç içi erken uyarı sistemleridir. Sinyal vermeden şerit değiştirme, uyuklama, aşırı hız, öndeki araca fazla yaklaşma gibi durumlarda bu sistem sayesinde araç sürücüleri uyarılmaktadır. Bu sistemin yaygınlaşmasıyla beraber Avrupa ve AB ülkelerinde trafik kazaları önemli oranda önlenmiştir.

Trafik kazalarını önlemek sadece devletlerin görevi değildir. Nitekim Türkiye de özellikle yol güvenliği açısından gerekli önlemler alınmış olup istatistiklere bakıldığında kusur oranları içerisinde yoldan kaynaklı kazaların oranı neredeyse %0’a indirilmiştir. Her insanın ister yaya ister sürücü olsun trafikteyken dikkatli davranması trafik kaza, yaralanma ve ölüm sayılarını azaltacaktır. Lütfen duyarlı birer vatandaş olarak maximal düzeyde dikkat ve özen gösterelim.

 

ALTINBİLEK HUKUK BÜROSU

bottom of page